MIG Solderen

MIG-solderen

Het plasma-lasproces lijkt in een aantal opzichten op het TIG-lasproces.

Een belangrijk verschil is echter dat het plasma-lasproces twee bogen kent, een pilotboog en een lasboog. Het proces wordt gestart met het ontsteken van de plasmaboog binnen in de toorts. Deze boog kan vervolgens blijven bestaan zonder dat er een stroom loopt tussen de toorts en het werkstuk.

De warmte voor het lassen komt van de tweede stroom, de eigenlijke lasstroom. Deze loopt tussen de wolfraamstift van de toorts en het werkstuk. De eigenlijke lasstroom kan, onafhankelijk van de stroom voor de pilotboog, ingeschakeld en gedoseerd worden.

Het kenmerk van het plasma-lasproces is dat deze een nauwe boog met een hoge energiedichtheid kent. Het plasma-lasproces neemt hiermee een plaats in tussen het TIG-lassen en het laserlassen. Omdat de boog een hoge energiedichtheid kent is er bij, met name, dun materiaal een grote voortloopsnelheid vereist. Het plasma-lasproces komt daarom het beste tot zijn recht wanneer dit geautomatiseerd wordt toegepast.

ProduLAS maakt geautomatiseerd plasma-lassen zowel mogelijk voor aluminium als voor RVS en koolstofstaal. De diktes variƫren van enkele tienden tot een beperkt aantal millimeters.

Comments are closed.